רובוטיקה בחברות קטנות ובינוניות
הכנסת רובוטיקה מסוג Cobot (רובוט שיתופי שיודע לעבוד לצד בני אדם, בצורה בטוחה, ללא צורך בגדרות הפרדה). בחברות קטנות ובינוניות, תורם משמעותית להישרדותן העסקית.
חברות קטנות ובינוניות מהוות את עיקר התעשייה בארץ ובעולם, מגזר זה יוצר משרות החדשות, ותורם לפיתוח שרשרת אספקה, וגידול כלכלי.
הרובוטיקה שינתה וממשיכה לשנות את נוף רצפות הייצור ומקומות העבודה.
כניסתם של עסקים קטנים ובינוניים לאוטומציה ורובוטיקה תשפיע על הפריון ויכולת התחרות של הכלכלה כולה.
תחזית האיגוד הבינלאומי לרובוטיקה חוזה שתוך עשות יותר ממחצית עובדי הייצור יעבדו עם רובוטים.

הקושי בהכנסת רובוטיקה לחברות קטנות ובינוניות
הסיבה שעיקר השימוש באוטומציה וברובוטיקה נעשית ע"י חברות גדולות, כרוכה בהשקעות הגבוהות. השקעות ביישום הפתרונות ובעלות תפעול, תחזוקה ומיומנויות עבודה.
חברות קטנות ובינוניות מתבססות בעיקר על סביבת ייצור של High mix and small volume. סביבת ייצור זו אינה אפקטיבית ליישום רובוטיקה המבוססת על רובוטים גדולים המתאימים למערך ייצור מסויים. לא קל להעביר מערכות רובוטיות מקו ייצור אחד לאחר. דבר הדורש תהליכי תכנון ותכנות ארוכים ובעלויות גבוהות.
שינוי מגמה בהכנסת רובוטיקה
בתקופה זו חל שינוי במגמת הכנסת הרובוטיקה בחברות קטנות ובינוניות. השינוי מתאפשר עם כניסת דור חדש של רובוטים COBOT (Collaborative robot). קובוטים (רובוטים שיתופיים). רובוטים אלה מיועדים לאינטראקציה ישירה עם האדם המפעיל בתוך תחנת עבודה משותפת. הקובוטים עובדים כיום צד בצד עם בני האדם והם משלימים אחד את העבודה של השני. ברובוטיקה זו קיימים מנגנונים מובנים למניעת בעיות והפסקת עבודה ב"חישת כח" ובטוחים למשתמשים. רובוטיקה משמשת כפתרון לעבודות מעייפות, משעממות , חוזרות על עצמן, או מסוכנות לעובד.
הרובוטיקה מתאפיינת ברובוטים קטנים, המסוגלים לעבוד בבטיחות גם במקומות קטנים וצפופים. הקובטים יכולים לתפעל במספר יישומים שונים כמו: טעינה, פריקה, הזנת מכונות, ריתוך, הלחמה, הדבקה, שיוף, הדבקה, הרכבה, אריזה, משטוח (Plaletizing), ועוד.
מערך התוכנה של הקובוט COBOT, פשוט, קל לתכנות. מאפשר מעבר מהיר ממוצר למוצר דבר התואם את מערך ייצור של High mix and small volume.
מגמת כניסת רובוטיקה לחברות קטנות ובינוניות
כיום קיים קושי בארץ ובמדינות מערביות אחרות בגיוס עובדי ייצור ושמירתם. כמות העובדים בעלי מיומנויות בתהליכי הייצור נמצאת בירידה. הנתון בארה"ב מראה שבסיום העשור יחסרו כ 10 מיליון עובדי ייצור. כך שהכנסת הרובוטיקה אינה מהווה מותרות, אלה הכרח מציאות בחברות קטנות ובינוניות. חברה הרוצה "להישאר במשחק" חייבת לאמץ את השילוב בין יכולת היצירתיות האנושית והרובוטיקה.
תרומת הרובוטיקה לתהליכי ייצור ניכרת ב:
– שיפור האיכות
– הקטנת שגיאות אנוש
– הגדלת הפריון
– מתן מענה לדרישות השוק
– הקטנת סיכון לעובדים
– שימור עובדים
כיום ניתן למצוא את הקובוטים בתחומים תעשיות שמעולם לא חשבו לאמץ רובוטיקה, כמו מחלבות, בריאות, אומנות ועוד.
תהליך יישום הכנסת רובוטיקה לחברות קטנות ובינוניות
– תהליך היישום צריך להיות אינקרמנטלי (מודרג) כלומר פרויקט אחר פרויקט.
– תכנון היישום צריך להיות בראיה כוללת של תהליך END TO END. תוך שימת לב לפרטים. יש תמיד לזכור כי הטפסניות של הרובוט אינן יכולות לעשות מה שידי אדם עושים.
– מידרוג – יש להתחיל בפרויקט אחד. יישומו המוצלח, הניסיון הנצבר והמסקנות ממנו ישמשו לפרוייקטי ההמשך.
– מוצע לעשות שימוש בתהליך הכנסת הרובוטיקה לצורך שיפור מיומנויות העובדים.
טקטרנדס מסייעת בתכנון הכנסת רובוטיקה ויישום
נוכל לסייע בניתוח והגדרת הדרישות למערכת הרובוטית, בחירת הרובוטיקה המתאימה, וליווי תהליך היישום של הרובוטיקה.
כותב המאמר: מוטי פסטרנק מנכ"ל משותף בטקטרנדס יעוץ וניהול בע"מ 12/2023